AdBlue under transport til kunder

Publisert 17.08.2020 10:41, oppdatert 06.10.2020 08:55 - Ole Jacob Huus - tips@stottmedia.no

Annonsørinnhold

Førde-firma renser luften

Synes du luften i byene våre har blitt renere de siste årene? Send en varm tanke til Arom-dekor Kemi AS. 

    

De er en av de skjulte perlene i Bedrifts-Norge, og har miljø i tankene – bokstavelig talt.

Blått blir grønt

De færreste har hørt om Arom-dekor, og ikke mange har hørt om AdBlue.

Stoffet renser avgasser fra små og store kjøretøy, og det er spesielt miljøverstingen NOx som blir utradert. 

Det har store selskap som Vy Buss (tidligere Nettbuss) og Unibuss sett verdien av.

- I og med at vi har forhandlere over hele landet og har mange andre produkter for transportselskap, er vi de eneste som kan tilby en totalpakke med alt fra spyler- og frostvæske, vaskemiddel, avfettingsmiddel og mye mer. Det eneste kundene våre må skaffe selv, er drivstoff, sier Kenneth Nielsen.

Og kundene har åpenbart skjønt at Arom-dekor kan tilby noe unikt, for de fire ansatte i Førde får stadig mer å gjøre.

Best på personell og distribusjon

- Vi stiller opp når kundene trenger det, det er fordelen med å være en liten bedrift. I tillegg nyter vi godt av at vi har egne kjemikere, dyktig personell på frostvæsker samt egen markedsavdeling på fabrikken i Sverige.  Vi har også samarbeid med mange transportører, slik at vi kan sikre rask og god logistikk overfor kundene våre, sier Per Walaker som er en del av den norske avdelingen.

IMG_20200821_104839 (2)

Sven Carlsen er i tett kontakt med kundene daglig, og er en av dem som sørger for at de fire ansatte i Arom-dekor omsetter for nesten 60 millioner kroner årlig.

De er beskjedne, for avdelingen i Førde har bare fire faste ansatte i tillegg til en svenske som tar turen til vestlandsbyen en uke hver måned. Likevel omsatte de for 58 millioner kroner i 2019. Dette var opp 6 millioner kroner fra året før.

Gaselle-bedriften har også skaffet hylleplass for sine bilpleie-produkter i en del store kjeder innenfor bilpleie.

Uten AdBlue går alt tregere

AdBlue er påkrevd i alle nye biler over en viss vektklasse, og transportselskapene er totalt avhengige av tilsetningsstoffet. Kollega Sven Carlsen forklarer hvorfor Arom-dekor har tatt en stor del av markedet i Norge:

- Skulle bilen gå tom for AdBlue, går den i nødmodus og mister MYE av motorkraften, eller den vil rett og slett ikke starte. For å gjøre livet lettere for kundene våre, har vi oversikt over hvor mye de har igjen på tankene som vi leverer. Når det nærmer seg tid for å fylle opp, går det automatisk en beskjed til vår sentral og vi fyller opp. Vi gjør hele jobben, og transportselskapet kan konsentrere seg om sine daglige gjøremål. 

Dette blir bekreftet av Arild Hoff, som sammen med Kjell Arild Knutson driver transportselskapet Hoff & Knutson i Førde. De har en flåte på 40 biler. 

Arild Hoff ute

- Alle våre biler, som til sammen legger bak seg over 2 millioner kilometer årlig, går på AdBlue. Samarbeidsavtalen vi har med Arom-dekor gjør at vi slipper å bekymre oss for om vi har nok AdBlue. Alt skjer automatisk, og Arom-dekor sørger for at vi alltid har AdBlue til bilparken. Dette gjør hverdagen enklere for oss, som helst vil bruke tiden vår på kundene sier en fornøyd Arild Hoff. 

Egen fabrikk senker prisene

Konkurranse er med på å presse prisene ned for forbrukerne. AdBlue er av produktene som har sunket betraktelig i pris, noe Arom-dekor kemi må ta en del av æren for:

- Da vi begynte med AdBlue, var prisen ut til kunde 10 kroner per liter. Nå er den atskillig lavere. Mye av grunnen til at vi kan tilby AdBlue billig til våre kunder, er at vi etablerte en egen fabrikk i Gøteborg i 2012, forteller Nielsen. Dette har gjort oss til en av Nordens største produsenter.

IMG_20200821_102406 (1)

Cato Martinussen (fremme t.v.) er en av veteranene i bransjen. Han begynte i firmaet i 2004, og startet salget av AdBlue allerede i 2006. Da kostet produktet ti kroner per liter. Takket være egen fabrikk og økt salg er prisene atskillig lavere i dag. Her i tett samtale med Kenneth Nielsen. Bak f.v. er Sven Carlsen og Per Walaker.

Aromdekor1

De leverer vidundermiddelet til bedrifter over hele landet. Her er det levering i Bergen til nok en fornøyd kunde.

 I 2018-2019 var det tid for å ta enda et skritt. Arom-dekor AB kjøpte et finsk kjemiselskap (Kouvola) og etablerte en egen AdBlue-fabrikk for det finske markedet.   

Arom dekor fabrikk

Om urin og falske rykter

AdBlue inneholder noe som heter urea. Dette er IKKE urin fra svin, som mange vil ha det til. Det tilhører en kjemisk gruppe som heter amider, og har ingenting med avføring fra dyr å gjøre, kan Nielsen og Carlsen fortelle.

Et annet rykte som går, er at det er til dels stor forskjell på AdBlue fra produsent til produsent. Også denne myten kan herved avlives.

- For å ha lov til å kalle det AdBlue, må alle følge strenge kvalitetskrav etter ISO-standarden.

Men AdBlue er AdBlue, så enkelt er livet. Og så enkelt er det for deg som kunde:

Arom dekor påfyll

Fakta om Arom-dekor Kemi

Arom-dekor Kemi er den ledende leverandøren av NOx-reduserende AdBlue og andre kjemikalier til transkportsektoren i Norden. Arom-dekor har også et utvalg kjemikalier til industrien og konsumentmarkedet.

 

Historie

1940: Arom-dekor Kemi blir grunnlagt. Fra starten produserte virksomheten smakstilsetninger og dekorasjoner til konditorier. Mye har blitt forandret siden den gang.

2008: Christian Lundell overtar selskapet

2016: Vilokan kjøper 80 prosent av aksjene i Arom-dekor Kemi. Christian Lundell fortsetter som adm.dir. og beholder 20 prosent av aksjene.

2017: Arom-dekor kjøper 80 prosent av aksjene i Førde-firmaet Merco AS.

2018: Arom-dekor kjøper de resterende 20 prosent i Merco AS, som da skifter navn til Arom-dekor Kemi AS. Salgskontor og personalet fortsetter som før i Førde og har ansvaret for det norske markedet.

2019: Arom-dekor Kemi AB kjøper 70 prosent av aksjene i finske AdChemicals OY. AdBlue-produksjonen starter i Finland. I forbindelse med oppkjøpet skifter det finske selskapet navn til Arom-dekor Kemi OY.

Omsetning: Ca 300 millioner kroner

Medarbeidere: Ca 55 totalt (Norge, Sverige og Finland)

Besøk oss på: www.aromdekor.no

Les også